Lära sig att teckna

De flesta har nog någon gång tittat på någon som är riktigt duktig på att teckna och önskat att de kunde göra samma sak. Är man dock redo att ta nästa steg har man en hel del arbete men också mycket nöje framför sig.

För att lära sig teckna är det mycket viktigt att först lära sig grunderna. Har man rätt grundkunskaper har man alla möjligheter i världen att utvecklas och bli bättre. Som med allt annat kräver teckning en hel del övning och man blir inte bättre om man bara läser om det.

I början är materialet riktigt billigt; allt man egentligen behöver är papper och penna. En bra start är att köpa sig ett par enkla blyertspennor, gärna i ett antal olika hårdhetsgrader. Ett bra set att ha i början skulle vara HB, 2B, 4B och 8B. Ett sudd kommer man så klart även att behöva och ett så kallat knådgummi är väldigt praktiskt då det inte lämnar några gummirester efter sig vid användning.

Söker man runt på Youtube kommer man att kunna hitta mängder med tutorials på hur man tecknar allt mellan himmel och jord, och det finns absolut ett värde i att studera dessa och förstå hur de gör, men inget är i slutändan så värdefullt som att öva och öva, om och om igen.

Frustration är något alla kommer att uppleva i många skeden av tecknande. Det är dock viktigt att inse att detta verkligen är något alla har fått kämpa med och bara för att man inte kan återge något perfekt, eller ens dugligt, efter kanske hundra försök betyder inte att man aldrig kommer att lära sig det.

När man börjar få grepp om grunderna finns det mycket nytt man kan börja utforska, som att lära sig hur man skapar djup. Detta och andra tekniker kommer att ge mycket mer liv och realism i en teckningar.