Komplettera med styrketräning

Fäktning är en sport där du utvecklar snabbhet, spänst, styrka och din förmåga att snabbt analysera situationen och lika snabbt gå till motangrepp och/eller värja dig. Du tränar framförallt teknik på dina lektioner, men det är bra att komplettera med andra träningsformer.

De tävlingsfäktare som satsar lite mer brukar komplettera sin träning med konditionsträning, mental träning, styrketräning och lite annat som kan behövas för att klara av eliten. Det finns många gym runt landet där du kan köpa ett medlemskap och få tillgång till hela deras utrustning. Normalt sett är gymmen utrustade med vikter och olika träningsmaskiner, så det kan vara bra att få en introduktion till hur du ska använda de olika redskapen för att få ut mesta möjliga av din träning utan att skada dig.
Tycker du att det blir besvärligt att ta sig till gymmet, så kan du köpa lite saker för att kunna göra många övningar hemma. Några hantlar är bra att ha och för att kunna nyttja hantlarna maximalt är en träningsbänk ett bra alternativ. Hos Gymkompaniet hittar du både bänkar och hantlar och även andra bra träningsredskap.

För den som tänker styrketräna är det viktigt att börja med en ordentlig uppvärmning. Du förbereder på så vis muskulaturen på aktivitet och minimerar samtidigt skaderisken. När du värmer upp kroppen, får du igång de centrala organen som lunga, hjärta och blodcirkulationen.

Du hittar bra träningsprogram online och aktivträning.se har ett halvtimmes program du enkelt kan följa med videoinstruktioner så att du kan se hur övningarna ska utföras. Genom att du får se övningarna utföras av en instruktör, är det enkelt att härma och använd gärna en spegel för att se om du gör övningen på samma sätt som instruktören på videon.