Fäktning i OS

Fäktning är en sport som funnits med på det olympiska programmet i varje OS sedan de första spelen i Aten år 1896. Dock är individuell sabel den enda grenen som funnits med vid varje OS. Vid senaste OS i London avgjorde totalt fem olika grenar på både dam- och herrsidan inom fäktningen, florett, individuellt och lag, värja, individuellt samt sabel, individuellt och lag.

Vid de första spelen i Aten 1896 förekom endast tre grenar, florett, individuell, något som hette florett, masters samt individuell sabel. De så kallade masters-grenarna förekom endast vid de första olympiska spelen. I Saint Louis 1904 förekom även något som kallades för single-stick.

Första gången som kvinnor tävlade i fäktning vid ett olympiskt spel var vid OS i Paris år 1924 och då individuellt i florett. Inte förrän vid OS i Atlanta 1996 började kvinnor tävla också i värja, både individuellt och i lag. Sabel tilläts inte kvinnor tävla i förrän i OS i Aten år 2004.

Mest framgångsrika nation i den olympiska fäktningen genom tiderna har Italien varit, som plockat hem hela 121 medaljer, varav 48 guld, 40 silver och 33 brons, följt av Frankrike med 115 medaljer och Ungern med 83 medaljer.

Även Sverige har genom åren varit hyfsat framgångsrikt i den olympiska fäktningen. Totalt har det blivit sju medaljer. Den första kom i Paris 1924 i form av Nils Hellsten som tog brons i värja. I Berlin 1936 blev det silver i värja i lag. Ytterligare en lagmedalj kom i London 1948 där det blev brons i värja, vilket följdes upp med ett silver i Helsingfors i samma disciplin fyra år senare.

Första efterlängtade guldet plockades hem i Montreal år 1976 när Rolf Edling, Göran Flodström, Leif Högström, Hans Jacobsson samt Carl von Essen besegrade Västtyskland i lagfinalen i värja.

Fyra år senare, i Moskva 1980 blev det även ett individuellt guld i värja genom Johan Harmenberg. Den senaste svenska fäktningsmedaljen svarade Björne Väggö för vid OS i Los Angeles 1984 när han tog hem ett silver, även detta i värja.

Dock förekommer ju inte bara fäktning som enskild sport vid OS, det ingår ju även som bekant som en av fem grenar inom modern femkamp tillsammans med hästhoppning, simning, skytte och löpning.