Att vara DJ

Förr i tiden var musikvärldens största rockstjärnorna. Idag har detta ändrats och nuförtiden är många av de största DJ:s som gör sin musik på elektronisk väg. Sverige har varit särskilt framgångsrika inom denna genré. Världsstjärnor som Avicii, Swedish House Mafia och Alesso har verkligen satt Sverige på kartan.

När man hör ordet DJ tänker man ofta på en person som står i hoodie och spelar musik på en klubb. Men tack vare de senaste årens utveckling har begreppet blivit något mycket mer. Remixer, samplingar och låtar blandas under ett uppträdande och det krävs stor fingertoppskänsla för att få det att lyfta.

Man hör ibland att DJ:s ”bara trycker på play” och sen står och hoppar resten av spelningen. Detta är inte direkt sant. Dels ligger det mycket arbete bakom som skett innan hen kliver upp på scenen. Sen handlar det mycket om timing och uppfinningsrikedom när spelningen väl startat.

Den hysteri som skapas kan jämföras med den som mötte bland annat Beatles när de var som hetast. Förr i tiden stod låtskrivare i skymundan när en artist framförde det som de skrivit. I och med artister som Avicii har de som skapar musiken tagit tillbaka kontrollen och får nu möta fansens jubel.

Oavsett vad man tycker om den här sortens musik är en sak säker. Det är svårare än man tror och om de som gjorde inte skulle vara bra på det de gör, skulle de knappast sälja ut arenor i den takt de gör. Det här är vår tids rockstjärnor.