Andra koncentrationssporter

Fäktning är en sport som handlar extremt mycket om koncentration och om teknik. En sekunds oaktsamhet och du hör det ohyggliga ljudet medelst pip som ljuder när din motståndare har träffat dig med sin klinga.

Samma visa är det om du inte har tillräckligt bra teknik, du kommer att åka dit direkt om din motståndare har en bättre taktik för hur hen ska överlista dig. Detta är något som är gemensamt för sporter och tävlingar där det handlar om koncentration och teknik. Vi tänkte ta upp ett par andra exempel som vi tycker hamnar under samma kategori. Det kommer även en bubblare som förmodligen är lite oväntad.

Schack

Notera att vi kommer i huvudsak kommet att göra jämförelser med aktiviteter där det inte i huvudsak är det fysiska som är huvudsaken utan hjärnans funktion. Vissa kanske inte anser att alla exempel är sporter, men ni behöver inte mejla om det, vi vet att åsikterna går isär.

Det första exemplet är nog inte någon överraskning, nämligen schack. Det är inte sällan som fäktning faktiskt jämförs med ett parti schack. Det handlar mycket om analysen, varför lyckades jag vinna denna match – på samma sätt som man analyserar partier i schack för att kunna räkna ut varför ens motståndare agerade på ett visst sätt och vad det var som lurade denne att gå i min gillrade fälla.

Poker

Poker är också det ett spel, eller en sport, där inte det fysiska har speciellt mycket med utgången i spelet. Det är många faktorer som spelar in för att man ska bli en framgångsrik pokerspelare. För det första så måste man lära sig grunderna och kortens olika odds gentemot de andra som finns på bordet. Sen handlar det om analysen där man också tar fram sin strategi hur man ska spela spelet. Till sist så handlar det även om ett socialt spel, ni har säkert hört talas om uttrycket ”pokerface”. Det gäller att få sina motståndare att tro det man vill att de ska tro.

Det gröna fältets schack

Till sist så har vi med en liten outsider som förmodligen du inte förväntat dig efter de två första. Den sista sporten är nämligen fotboll. En del tycker nog att fotboll inte hör hemma här eftersom man i allmänhet inte ser på fotboll på det sättet, alltså som en tänkarsport. Men när det kommer upp på lite högre nivå så spelar taktik och uppställning mycket stor roll för hur det ska gå. Dels beroende på det motstånd man möter och dels beroende på hur väl tränaren känner sina egna spelare och kan skapa ett system som gör att man får ut maximalt av varje spelare.